Webáruház

Szaküzlet

Szerviz

Szoftver- és honlapfejlesztés

IT biztonság

Vállalati megoldások
Blog
Milyen titkot és adatot árulhat el rólam a selfie?
2018. 03. 02.

Az első ismert selfie-t egy bizonyos Robert Cornelius készítette 1839-ben, azonban maga a selfie kifejezés csak 2002-ben tűnt fel, amikor egy ausztrál önmagát fotózta egy partin. De vajon tényleg olyan ártalmatlanok az önportrék, mint gondolnánk, vagy sokkal többek annál? Nos, szinte minden elkészített kép tartalmaz olyan adatokat, amelyekkel mások számára is elérhetőek lehetnek, ha feltöltjük azokat.

Az iPhone 4 első kamerájának megjelenésével, valamint az Instagram és Snapchat alkalmazásokkal tulajdonképpen örökre megváltozott a hozzáállásunk az egyébként teljesen ártalmatlan selfikhez. Amikor elkészítünk egy képet a mobilunkkal – vagy gyakorlatilag bármilyen digitális eszközzel -, az nem csak a számunkra is látható képfile-t hozza létre, hanem egy úgynevezett exif file-t is, amely adatokat tartalmaz. Bizonyos felületek, mint például a Facebook, Instagram vagy a Twitter ezeket az információkat nyilvánosságra hozzák, míg más oldalakon (pl.: Flickr, Google) ezek eltávolíthatóak, mielőtt az egész világ elé tárnánk.

Milyen egyéb adatokat hordozhat egy selfie? (A készülékünk beállításaitól függően)
– a készülék nevét
– a készülék típusát
– a helyszínt
– az időpontot

Mikről készítünk fotókat?
93% – család és barátok
83% – különleges események (születésnapok, esküvők, gyermek születés stb.)
73% – turisztikai látványosságok
36% – házikedvenceink
26% – ételek

Kik és mivel?
– 16-24 évesek közel 90%-a az okostelefonját használja fotózásra, míg az idősebbek elsősorban digitális kamerát.
– 16-24 évesen közel egyharmada hetente több, mint 10 képet készít, és 8%-uk több, mint 50-et.

Tehát ne feledjétek, ha olyan oldalra töltitek fel a fotóitokat, amely a megjeleníti az exif file információit, lehet, hogy sokkal több mindent kommunikáltok magatokról, mint amennyit szeretnétek. A készülékek beállításaiban van lehetőség a „Location” kikapcsolására, amely az elhelyezkedésünket követi. Itt láthatjuk azt is, hogy melyek azok az alkalmazások, amelyek ezt az információt használják. Gondoljuk át, hogy szeretnénk-e, ha mások nyilvánosan tudnák rólunk, hogy merre járunk, milyen készülékünk van, hova utazunk, és nem utolsó sorban, hogy mikor üres a lakásunk.

Forrás: http://www.bbc.co.uk/guides/z2m4dmn


Hasonló bejegyzés:
Kapcsolat
Szolgáltatásaink
Információ
Rólunk