Blog
Konzol vs. PC
2018. 02. 21.

A vita örök, heve pedig túlmutat a vallási vagy politikai nézetkülönbségeken: a hardcore rajongókat nehéz lehet meggyőzni arról, hogy nem az általuk szeretett és éltetett platform a nyerő. Ha viszont most készülsz arra, hogy beszállj a játékok és a gamerek világába, pár dolgot érdemes megfontolnod, mielőtt elköteleznéd magad.

A konzolok látszólagos előnyei közelről nézve inkább hátrányok

A konzol egy egyszerű eszköz. Hétköznap esti lazulásra vagy a barátokkal eltöltött hétvégi kis kikapcsolódásra tervezték. A komoly játékosok pontosan tudják ezt, éppen ezért nem is választják.

Tisztázzunk is gyorsan néhány tévhitet!

A konzolt egyszerűbb használni, ahogy egy városi kisautót is könnyebb vezetni, mint egy bivalyerős sportautót. De vajon melyik nyújt több élvezetet? A konzolt nem kell bővíteni – és nem is lehet. A játékokat mind lebutítják úgy, hogy az egyszerű konzolgép is elbírjon vele, persze a minőség romlik – PC-n ilyen nincs, ha jobb a géped, jobb a játékélmény.

Konzolon jobb lenne a multiplayer a haverokkal? Nem igazán. Valójában itt minden csak azon múlik, milyen sebességű szervereket üzemeltet maga a játékgép gyártója. Magánszerverek, önszerveződő játékosközösségek szóba sem jöhetnek. Ráadásul az újabb konzolgépeknél az ilyenekért külön fizetni kell.

Több játék jönne ki konzolra? A valóság az, hogy rengeteg játék konzolon egyáltalán nem, vagy csak gyengébb minőségben játszható. PC-re összességében több játék elérhető, nem beszélve a különböző verziókról és kiegészítőkről.

A konzol olcsóbb, mint egy jó minőségű számítógép? Ha ez egykoron igaz is lehetett, ma már biztosan nincs így. Egy újonnan piacra dobott márkás konzol árából kiváló minőségű és korszerű PC-t lehet vásárolni, ami teljesítmény tekintetében messze túlszárnyalja azt. Ráadásul bővíthető és persze nemcsak játszani lehet vele.

A grafika és a játszhatóság, amelyek végső soron mindent eldöntenek

A konzolokon futtatott játékok grafikája és kivitele általában jelentősen elmarad a PC-től. Számítógépeinken már akkor HD-felbontásban játszhattunk, amikor a televíziók még meg sem közelítették ezt az élethűséget. A high-end videókártyák a megfelelő monitorok használatával több lépéssel a konzolok és tévék előtt járhatunk a vizuális élményt tekintve.

Az eszközöket tekintve az irányíthatóság is fontos szempont. A játékkonzolok kontrollerei sosem képesek olyan pontosságot biztosítani a játékos számára, amilyet egy jó minőségű gamer egér és billentyűzet adnak a PC-játékos kezébe. Tehát, ha konzolon játszunk, a pontosság jelentős részéről le kell mondanunk, ami pedig igen sokat levon például a „first person shooter” játékok élvezeti értékéből.

Bővíthetőség, személyre szabhatóság és érték terén is a számítógép a nyerő

A ma használatos személyi számítógépek moduláris felépítésűek, részegységeik tág határok között kompatibilisek egymással, így rengeteg konfiguráció összeállítására van lehetőség. Egy tapasztalt szakember pontosan olyan gépet tud összeállítani a számodra, ami megfelel az igényeidnek, ráadásul pénztárcádra is tekintettel van. Ha pedig fejleszteni akarsz, azt folyamatosan teheted: a videókártya, merevlemez, memória, SSD, mind-mind külön cserélhetők, nem kell az egész gépet leváltani. A konzol tekintetében erre gyakorlatilag nincs lehetőség, ha újítani szeretnénk, meg kell vennünk az eszköz új generációját.

A PC-játékosok igen sokra tartják annak a lehetőségét, hogy a gépük személyre szabható. Nem csupán a hardverekről van szó, amit az autóknál az optikai tuning jelent, az ugyanúgy a pécéknél is megvan: fénycsövek, színes folyadékhűtés, átlátszó gépház és így tovább. Mindent egyedileg, a saját stílusunkra alakíthatunk. Ha veszel egy konzolt, az pontosan ugyanaz a gép, amit rajtad kívül már tízmilliók vásároltak meg. Ugyanúgy is néz ki: egyszerű tömegcikk.

A számítógépes játékok ára általában kissé alacsonyabb a konzolra készülteknél, a gép a bővíthetőség és személyre szabhatóság miatt jobban megéri, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyivel szélesebb körben használható. Egy konzol mellé valószínűleg egy számítógépre is szükséged lesz a mindennapok során, míg egy gamergép ugyanúgy ellátja a napi feladatokat, mint például a szövegszerkesztés és a többi.

Öreg játék nem vén játék

Szeretjük a régi játékokat és hisszük, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. A PC-játékok gyakran ingyenes, nem hivatalos támogatást, hibajavításokat, fejlesztéseket és új hardveres támogatást kapnak. A konzoljátékok semmit. Ha egy játék kimegy a divatból, eljár felette az idő, az újabb konzolgenerációk nem futtatják, így a játékosok nem tudnak már játszani vele. Ez a számítógépek esetében elképzelhetetlen, az internetről pillanatok alatt több ezer régi játék és a futtatásukhoz szükséges bármilyen program, emulátor vagy patch letölthető, így akár évtizedekkel ezelőtti játékokat is élvezhetünk a high-end gépünkön is.


Hasonló bejegyzés:
Kapcsolat
Szolgáltatásaink
Információ
Rólunk