Webáruház

Szaküzlet

Szerviz

Szoftver- és honlapfejlesztés

IT biztonság

Vállalati megoldások
Blog
12 terrás HDD, a hélium erejével
2017. 04. 10.

Héliummal készíti a merevlemezeket a Western Digital

A cég leányvállalata, a HGST idén az eddig készült legerősebb HDD-vel rukkolt elő, egy héliummal töltött 12TB-os eszközzel. Ez még semmi, ráadásként a vállalat ígéretéhez híven, a 14 terrás változatot is hamarosan be fogják mutatni.

Az eszköz
Az Ultrastar He12 típus 8 lemezből áll, hermetikusan lezárva, levegő helyett héliummal feltöltve.
Az brutális tárolókapacitás annak köszönhető, hogy a hélium sokkal kisebb sűrűségű a levegőnél, a meghajtó lemezei szorosabban helyezhetők el egymáshoz kevesebb turbulenciával és súrlódással. Ezen felül ezek a modellek 23%-al kevesebb energiát fogyasztanak átlagosan és 4-5 fokkal hűvösebbek is a többi HDD-hez képest.
Az újítással az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő SSD-ket próbálják leváltani, amikből a nagyobb memóriájú modellek nagyon drágák, emiatt ritkák is.

Nincs több törlés
A meghajtót kifejezetten 24/7 működésre tervezték évi 550TB-os terhelés mellett 5 éves garanciával. Egy 12 TB-os eszköz bármilyen felhasználó igényeit kielégíti, hogy számokban mérjünk, a Counter-Strike: Global Offensive 933-szor férne el rajta.
Mindkét példány 7200 RPM-es sebességet garantál, elérhető lesz SATA és SAS csatolófelületen egyaránt, amiket 256 megás cache memória szolgál ki, az írási és olvasási időköz 8 ms-os, ami nem a leggyorsabb, viszont a rivális HDD-khez képest bőven elég.
A különbség a 12TB és az érkező 14TB-os meghajtó között, noha mindkettő a 8 lemezes koncepción alapul és héliummal töltik meg, az adatrögzítés módjában van. A 12 terrás merőleges adatrögzítési eljárást (PMR) használ, viszont a tervezett 14TB-os meghajtót már csak átlapolt mágneses adatrögzítéssel tudják majd elérni (SMR), amit a konkurens Seagate vállalat talált megoldásként a tárkapacitás növelése érdekében.

A 16Tb-os merevlemez
Az SMR technológia fejlesztésével a vállalat ígér egy 16TB-os változatot is, ám erre még jó pár évet várnunk kell.

 

Hazánkban jelenleg nem kapható és az árról sincs információ, de mivel elsősorban nagyvállalatoknak készült, elég borsos összegekre kell számítani.

 

– Kovács Zsolt –


Hasonló bejegyzés:
Kapcsolat
Szolgáltatásaink
Információ
Rólunk