Webáruház

Szaküzlet

Szerviz

Szoftver- és honlapfejlesztés

IT biztonság

Vállalati megoldások
Blog
A titok, hogy hogyan legyünk online is biztonságban 4/3.
2016. 10. 28.

Az szinte lehetetlen, hogy 100%-os biztonságban legyenek az online dolgaink, de talán mégis van néhány olyan trükk, amely nem mindenki számára nyilvánvaló. Négyrészes blog sorozatunk harmadik részében az adatlopásokról beszélünk.

Meg kellene védenem magam az adatlopástól?

Érdemes volna dolgozni az ügyön, igen. Azt persze nem tudjuk megmondani biztosra, hogy milyen módon veszélyesek a hackerek a hírességek online hozzáféréseikkel kapcsolatban, de van néhány bizonyíték arra nézve, hogy mindent bevetnek, hogy kihasználják a felhő-technológia sebezhetőségét. Addig próbálgatják a jelszavakat, amíg egyszer csak meg nem találják a helyeset. De van egy másik módja is, hogy megszerezzék mások belépő azonosítóit vagy jelszavait, mindegy, hogy azok milyen hosszúak. Ha tudod az illető felhasználónevét, akkor a belépő oldalon az „elfelejtettem a jelszavam” funkciót használva felülírhatod a jelszót. Persze ehhez a kis trükkhöz szükséges tudnod pár dolgot az illetőről, akinek a hozzáférését próbálod megszerezni. Például: a születési dátumát, az anyja lánykori nevét vagy az első iskolának a nevét ahova járt, így tudod megválaszolni a biztonsági kérdést, amit a rendszer a jelszóért cserébe elvár.

Természetesen a hírességeknek nehéz titokban tartaniuk a személyes információikat, amelyek miatt sebezhetővé válhatnak a támadásokkal szemben – Sarah Palin (Alaszka volt kormányzója) email hozzáférését például még 2011-ben törték fel. Valójában mi, átlagemberek sem vagyunk képesek magunkban tartani olyan személyes információkat, amelyekből mások esetleg ki tudják következtetni a jelszavainkat. Gondolunk itt arra, hogy sokan láthatóvá teszi a közösségi oldalakon a teljes születési dátumukat, miközben egy-két helyen éppen azt, vagy annak egy részét használják jelszóként. Érdemes tehát az ilyen érzékeny adatokat mások számára elrejteni. Vannak olyanok is, akik direkt hamis adatokkal – inkorrekt születési dátum stb. – használják a közösségi oldalakat, hogy a valós kilétüket nagyobb biztonságban érezzék.

laptop-notebook

OK, most már mindezeket megcsináltam. Most már végre biztonságban vagyok?

Szomorú, de még mindig nem. De abban biztosak lehetünk, hogy nem könnyítettük meg a hackerek életét. Van még egy extra trükk, amit bevethetünk. Sok email vagy felhő-szolgáltatás használ kettős azonosítást, hitelesítést. Ha egyszerűen csak beírod a helyes jelszót, még nem fog beengedni, hanem helyette ravasz módon egy automatikus hívást vagy sms-t kapsz a mobilodra. Be kell ütnöd a PIN kódodat is, hogy ezzel tedd teljessé a belépési folyamatot. Ez felel meg a kettős azonosításnak, ami jóval biztonságosabb, mintha csak egyszer kellene beírnod a jelszavadat.

Szóval akkor egy újabb dolgot kell megjegyeznem és használnom most már?     

Azzal, hogy kettős hitelesítést vagy azonosítást használunk az alkalmazásainkon némi kényelmetlenséget okozunk magunknak, akárhányszor csak be akarunk lépni valamilyen fiókunkba. Igen, sajnos nem mindenki képes feladni a kényelmét a biztonságáért cserébe. A lényeg az, hogy mindenki maga döntse el, hogy mennyire fontosak a személyes adatai, értékei, és online (magán)élete.

Folytatjuk…

A sorozat előző részei:
A titok, hogy hogyan legyünk online is biztonságban 4/2.
A titok, hogy hogyan legyünk online is biztonságban 4/1.


Hasonló bejegyzés:
Kapcsolat
Szolgáltatásaink
Információ
Rólunk