Webáruház

Szaküzlet

Szerviz

Szoftver- és honlapfejlesztés

IT biztonság

Vállalati megoldások
Blog
A titok, hogy hogyan legyünk online is biztonságban 4/2.
2016. 06. 13.

Az szinte lehetetlen, hogy 100%-os biztonságban legyenek az online dolgaink, de talán mégis van néhány olyan trükk, amely nem mindenki számára nyilvánvaló. Négyrészes blog sorozatunk második részében a biztonságos jelszavak használatához próbálunk meg pár jó tanácsot adni.

Mitől is jó egy jelszó?
Néhány számítógép-biztonsági szakértő szerint a jelszó hosszúsága sokkal fontosabb, mint a bonyolultsága. Ez azt jelenti, hogy egy 16 karakterből álló, megjegyezhető jelszó – mint mondjuk a „szeretemasportkocsimat” -, sokkal nehezebben kitalálható, mint egy 8 karakteres, de megjegyezhetetlen jelszó – pl.: „T9$ey!!q”. Ez azért van, mert jóval több lehetséges kombinációja lehet egy 16 karakterből álló jelszónak, mint egy 8 karakterből állónak. Vagyis jóval több időbe telik levadászni a jelszavadat, hiszen végig kell mennie az összes lehetséges variáción, mire a helyes jelszót megtalálná. Egy kutatás szerint, 22%-a az erős, 8 karakteres jelszavak – amelyek számokat, szimbólumokat is tartalmaznak, a majd 10 milliárd lehetséges kombináció ellenére – , is megszerezhetőek a hekkerek számára, ezzel szemben a 16 karakteres jelszavaknak csak a 12%-a törhető fel.
William Poundstone, a Hogyan előzzük meg a megelőzhetetlent című könyv szerzője ajánl néhány egyéb más tippet is. Sok ember például az „I” betűt helyettesíti az „1”-el. Pedig sokkal hasznosabb volna, ha egy random betűláncolatot kreálnának egy, a számukra könnyen megjegyezhető kifejezés első betűiből. Pl.: „btahkdnloakjdja”.
„Vagy alternatívának az is megfelel, ha egy véletlenszerű betű- és számsort állítasz össze egy olyan mondattá, aminek nincsen semmilyen értelme.” Így a jelszavad lehetne: „RPM8t4Ka”. – magyarázza Poundstone.
hand_titok_2
Rendben, megváltoztattam az e-mailem jelszavát. Most már biztonságban vagyok?

Nem egészen. Még egy 16 karakteres jelszó is használhatatlan, ha véletlenül átadod azt egy hekkernek. Lehetséges ez? Hidd el, ez nagyon könnyen megtörténhet. Ha egy nem biztonságos wi-fi hotspot-ot használsz, és a „hallgatózó” hekker is ugyanerre csatlakozik, akkor nagyon könnyen beleláthat az teljes internet aktivitásodba, beleértve a jelszavakat is és minden egyebet. Tehát ha egy wi-fi nem kér jelszót a csatlakozáshoz, akkor az nagyon nagy eséllyel nem is biztonságos. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha csak a böngészgetésre korlátozod az internetezést, és minden mást (e-mailek olvasása stb.) otthon végzel el.

Van azonban egy lehetséges módja annak, hogy az ilyen nyilvános hotspotokat valamelyest biztonsággal használd. Léteznek úgynevezett VPN (virtual private network) alkalmazások mobiltelefonokra, amelyek összekuszálják az adatokat az online tevékenységedről – beleértve a jelszavakat is, amelyeket használsz -, és a „hallgatózó” számára értelmezhetetlen információként dekódolódik. Azonban ezek a VPN alkalmazások sajnos pénzbe kerülnek. Vagyis a biztonságnak ára van.

Folytatjuk…


Hasonló bejegyzés:
Kapcsolat
Szolgáltatásaink
Információ
Rólunk